EN 1317–2 beskriver hur räcke skall provas, krav på räcket och hur räckets egenskaper skall beskrivas.
Kapacitetsklass
Räckets styrka eller kapacitet beskrivs av dess kapacitetsklass. Lågkapacitetsräcke T1-T3 används endast för tillfälliga installationer och går ej att CE-märka. Normal‑, hög- och mycket högkapacitetsräcke används för permanenta installationer och skall vara CE-märkta.
Test
I standaren finns 11 olika test för räcket. Dessa test benämns TB (testbarriär) och efterföljs av ett nummer med två siffror. Den första siffran beskriver fordons typ och den andra siffran beskriver om det finns olika typer av test med samma fordon.
Exempel:
- TB31: TB (testbarriär) + fordonstyp 3 (personbil 1500 kg), test 1 (80 km/h i 20 grader)
- TB32: TB (testbarriär) + fordonstyp 3 (personbil 1500 kg), Test 2 (110 km/h i 20 grader)
För kapacitetsklass N2 och högre ingår minst två test. Gemensamt för dessa kapacitetsklasserna är att det alltid innehåller ett TB11 test. TB11 testet utförs för att kontrollera så att räcket inte är för hårt att köra in i för en liten personbil.
Räckets kapacitet avgörs av test med ett tyngre fordon. Vikten på detta fordon kan vara från 1500 kg (TB32) till 38 000 kg (TB81).
För att öka säkerheten för hög- och mycket högkapacitetsräcke kan räcket testas med ett extra test med tung personbil (TB32). Dessa räcke benämns med L, exempel L1 (med TB32) istället för H1 (utan TB32).
Arbetsbredd
Ett räckes arbetsbredd beskriver hur mycket utrymme som behövs bakom räcket för det skall fungera vid en påkörning.
Arbetsbredden består av räckets egenbredd plus utböjningen vid påkörning. Ett räckes dynamiska utböjning är räckets utböjning vid påkörning.
Fordonsinträngning
Ett räckes fordonsinträngning beskriver hur mycket utrymme som behövs bakom räcket för att det påkörande fordonet inte skall träffa objektet som räcket skyddar.
Fordonsinträngning mäts från räckets framsida och anges endast för högkapcitetsräcke (H1-H4 och L1-L4).
Skaderiskklass
Skaderisken ger en uppfattning hur säkert ett räcke är för en passagerare i ett påkörande fordon. Det finns tre olika skaderiskklasser A, B och C. Skaderiskklass A är säkrast för passagerare i ett påkörande fordon.
Några exempel
- Skaderiskklass A: vägräcke med W‑profil
- Skaderiskklass B: broräcke med W‑profil
- Skaderiskklass C: ej deformerbara betongräcken
Snöplogsmotstånd
För att få en uppfattning hur motståndskraftigt ett räcke är för lokala skador orsakade av en snöplog klassas räckena från 1 till 4.
Några exempel:
- Klass 1: räcke med 2 mm tjock W‑profil och stål i kvalité S420
- Klass 2: vajerräcke
- Klass 3: räcke med 3 mm W‑profil och stål i kvalité S235
- Klass 4: Kohlswa och SF profil.